Včera dopoledne mi přišel následující e-mail. Autorkou je podlé jména u e-mailové adresy paní Alena Zizlavská (ennervation@agross.cz). Předmět e-mailu zní: „Exekuční příkaz 099640/2014-692“. E-mail má také přílohu v podobě ZIP archivu, který se jmenuje stejně jako předmět e-mailu. Obsah e-mailu nebudu celý kopírovat, shrnu jej v pár větách. První a druhý odstavec se věnuje jménu a bydlišti přiděleného soudního exekutora, pár číslům spisů, příkazů apod. a zákonu, který přikazuje zaplatit náklady na exekuci, práci exekutora a zálohu na exekutora. Dohromady částka činí 19.323,- Kč s DPH. Třetí odstavec mi nařizuje, abych tento dluh zaplatil do 15ti dnů na účet ČSOB. Další odstavec mě varuje, co vše se mi stane, pokud nezaplatím. Zmiňovaná příloha prý obsahuje detailní popis celé věci. Zpráva je zakončena podpisem a ujištěním, že za správnost znění odpovídá paní Zizlavska. Pokud si otevřete přílohu čeká Vás v ní jednoduše řečeno virus. Ve většině případů jde o spyware, který zjišťuje citlivá data z Vašeho počítače a odesílá je svému tvůrci. Ten poté disponuje Vašimi hesly pro internetové bankovnictví a podobně.

 

Vzhledem k tomu, že mi žádná exekuce nehrozí a na podobné útoky jsem zvyklý, ani jsem nepomyslel, že je tento mail pravý. Problém ale může nastat u člověka neznalého, nebo člověka, který se třeba v exekucích topí… Mail totiž skýtá dvě rizika a to že buď zaplatíte peníze na uvedený účet, nebo že otevřete přílohu, ve které je schovaný virus.

 

Buďte tedy opatrní a nepodlehněte podvodníkům na internetu. Podvody a pasti na důvěřivé lidi jsou totiž čím dál více propracované a na první pohled velice důvěryhodné.