Pokusím se tedy vysvětlit co je hosting, jak tato služba funguje, co všechno nabízí Vám jako vlastníkům webu a objasním ceny tarifů a služeb nabízených v ČR.

 

Hosting je pronájem datového prostoru pro Vaši webovou aplikaci (e-shop, redakční systém, rezervační systém, apod…) na cizím serveru. Je to tedy způsob, pomocí kterého můžete umístit aplikaci na internet bez nutnosti vlastnit svůj soukromý server. Zbavíte se tím tedy mnoha starostí s provozem a správou serveru na úkor měsíční platby hostingu.

 

Pokud by jste se rozhodovali o provozování vlastního serveru máte na výběr dvě možnosti. Jednou je zakoupení vlastního serveru a druhou je pronájem serveru tzv. serverhosting.

 

Zde je výčet činností, které Vás neminou při koupi a zřízení vlastního serveru. Zaprvé budete muset zakoupit server (výkonný počítač v úzkém 1U nebo 2U racku), poté Vás čeká vybírání serverovny, kam Váš server umístíte. Na výběr je množství datových center např.: SuperHosting, GTS Novera, Casablanca, apod… Zde za svůj server zaplatíte tzv. housing. Je to pronájem za umístění vlastního serveru do datového centra s vysokorychlostním připojením k internetu. V datovém centru se o server starají ve smyslu stability připojení k internetu i k elektrické energii a zabezpečení fyzického přístupu k serveru. Tím máte za sebou datovou konektivitu a před sebou softwarovou instalaci serveru. Zde máte dvě možnosti, buď se vydáte cestou nižších nákladů, nebo zvolíte cestu komerční. Řeč je o platformách Linux a Windows. Například naše firma využívá Microsoft technologie s čímž souvisí licenční poplatky za software obsluhující provoz serveru. Dalším úkolem bude instalace e-mail serveru, který bude obsluhovat internetovou poštu. Ta často bývá nepostradatelnou součástí internetových aplikací a projektů. Pro správu serveru je samozřejmě potřeba mnoho dalšího software (antiviry, statistický software, apod…), výše uvedený nám však pro příklad stačí. Pokud se Vám zdá tento postup schůdný, nezapomínejte že to byly pouze úkony zřízení serveru. Dále Vás čeká jeho správa a údržba. Mezi tyto úkony patří například zálohování dat, která jsou na serveru uložená nebo pravidelná aktualizace software obsluhující server. Starosti se serverem budou tedy po celou dobu jeho života. Závěrem bych doporučil dobře zvážit ambice a potřeby Vašeho projektu a zřizování vlastního serveru se radši vyhnout – přenecháte tak veškeré starosti a náklady na provozovateli hostingu a zaplatíte za to snesitelnou částku. Toto řešení je vhodné hlavně pro firmy, které budou  server používat i pro další účely jako sdílení dat, software či provoz CRM systémů.

 

Jednodušší, ale opět trnitá cesta Vás čeká při pronájmu serveru - serverhostingu, kdy si od housingové či hostingové firmy pronajmete kompletní server. Nemusíte tedy počítač kupovat, nevyhnete se však správě a údržbě serveru. Míra správy serveru se dá ovlivnit výběrem správného serverhostingového tarifu (např.: server se zálohováním, předinstalovaným software, atd…). Tuto cestu doporučujeme u projektů, které mají velké ambice na datovou náročnost (traffic) své aplikace a na potřebu častých změn a úprav software a struktury serveru.

 

Zhruba jsme si tedy shrnuli možnosti jak dostat svou aplikaci na internet a dále se budeme věnovat  pouze tématu webhosting. Nyní si shrneme co vše by měl webhosting obsahovat a jaké služby by jste měli za jeho pravidelnou platbu dostávat. Hlavní devizou hostingu je diskový prostor, měli by jste tedy mít k tomuto prostoru přístup. Nejčastějším připojením k hostingu je FTP účet, pomocí kterého nahráváte a stahujete soubory na serveru. Další nepostradatelnou službou je pravidelné zálohování Vašeho diskového prostoru. To znamená, že pokud by se Vám Vaše data ztratila či poškodila, měla by existovat jejich záložní kopie pro další použití. Dále Vás bude zajímat softwarové vybavení hostingu – to znamená zvolit správný software serveru pro provoz Vaší on-line aplikace (platformu Windows s podporou jazyka ASP.NET nebo Linux s podporou jazyka PHP). V neposlední řadě je možnost využívání internetové pošty – e-mailu. Většina hostingových společností nabízí jak webmail (možnost spravovat e-maily přímo z internetového prohlížeče) tak i možnost stahování pošty pomocí speciálního software pro správu e-mailů (např.: MS Outlook a Mozilla Thunderbird) pomocí POP3 a IMAP protokolů. Jako další služby patřící k hostingu můžeme uvést například zákaznickou podporu, statistiky přístupů a možnost aliasů domény.

 

Co se týče výběru firmy, které hosting své internetové aplikace svěříte, nebude lehký. Orientovat se můžete dle ceny hostingu, množství služeb obsazených v hostingu a v neposlední řadě také dle referencí, které má daná firma k dispozici. Mezi největší firmy poskytující webhosting patří Forpsi, Ignum, Czechia, Savana a SuperHosting. Níže vidíte srovnání cen hostingu u konkurenčních firem a na našich serverech.

 

 

  Forpsi Ignum

Czechia

InGenius     
         
cena základního hostingu*                    200,- Kč            360,- Kč              298,- Kč             180,- Kč
kapacita hostingu 10GB 8GB 13GB 10GB
počet e-mailů neom. neom. 50 neom.
velikost e-mailu 100MB 500MB 2GB neom.
zálohování v ceně v ceně v ceně v ceně
platforma Windows v ceně v ceně v ceně v ceně
MSSQL databáze 30,- Kč v ceně v ceně v ceně
zákaznická podpora v ceně v ceně v ceně v ceně
statistika přístupů 40,- Kč v ceně v ceně v ceně
         
Celková cena za měsíc* 270,- Kč 360,- Kč 298,- Kč 180,- Kč

 

* ceny jsou uváděny bez DPH

 

 

 

Pokud si necháte vytvořit internetovou aplikaci, stránku či e-shop u naší firmy, doporučíme Vám využívat naše hostingové programy. Server je přímo uzpůsoben na provoz našeho redakčního systému STORM CMS a je tedy optimální základnou projektu stavěného právě na tomto systému. Samozřejmostí je rychlé řešení případných problémů, jelikož odpadá komunikace se třetí stranou (externí firmou dodávající hosting). Naše hostingové servery jsou umístěny v housingovém centru SuperHosting sídlícím v Praze. Servery jsou připojeny na páteřní síť, jejich datová konektivita je tedy 100 Mbps. Mezi klienty této housingové firmy, patří mimo jiné - TV Nova, TN.cz, SBazar.cz, TV Barrandov a server Ulož.to. Servery jsou tedy ve vybrané společnosti renomovaných internetových portálů. Housingové centrum SuperHosting.cz navíc odbavuje celkově zhruba 37% veškerého internetového obsahu, který vzniká a končí v ČR, tj. stránek, mailových zpráv, obrázků, souborů a multimediálního obsahu.

 

Doufám, že jsem Vám tímto článkem odpověděl na co možná nejvíce dotazů týkajících se problematiky webhostingu. Závěrem bych rád upozornil, že výběr hostingového programu by měla provádět osoba v tomto směru znalá. Předejdete tak omylům z neznalosti a ušetříte tak dost financí, které by jste zbytečně utratili za úpravu či rušení neodborně založeného webhostingu. Hostingové firmy totiž nerady vracejí byť i omylem uhrazené poplatky za nevhodně zvolený hostingový program.

 

 

odkazy:

 

Wikipedia - http://cs.wikipedia.org/wiki/Webhosting

Forpsi - http://www.forpsi.com/webhosting/

Ignum -  http://www.ignum.cz/webhosting/

Czechia - http://www.czechia.com/webhosting/