Sitemap je soubor, který má pomoci internetovým vyhledávačům vyznat se na webové stránce. V anglickém jazyce znamená název souboru „mapa stránek“. A je to skutečně návod na to, jak se má robot vyhledávače na webu pohybovat. V tomto souboru jsou uvedeny veškeré stránky webu a jejich URL adresa, robot tedy může veškeré tyto stránky zaindexovat. Soubor Sitemap se většinou vkládá do kořenového adresáře webu, stará se o to tedy tvůrce webu.

 

Vytvoření souboru Sitemap není v podstatě ani složité a existují nástroje na jeho vygenerování z již hotových stránek. Jedním z mnoha nástrojů je například stránka www.xml-sitemaps.com. Tento nástroj je ale vyhovující pro weby, které se velice málo mění a nové stránky na nich prakticky nevznikají. Opačná situace ovšem nastává u e-shopů a dalších redakčních systémů, kde se přidává denně několik stránek. Tam samozřejmě jednoduché generování nelze použít, jelikož by muselo probíhat vždy po přidání stránky na web. Řešením tedy je naprogramování automatického skriptu, který každý den přegeneruje tento soubor. Tento skript se musí vytvářet přímo na míru webu a musí se v něm zohlednit, co vše na webu přibývá.

 

Jak Vám vlastně soubor Sitemap pomůže? Je to jednoduché, díky němu dáte informace o nově vzniklých stránkách přímo pod nos vyhledávačům. Neriskujete tím tedy, že vyhledávač zařadí nově vzniklou stránku do indexu až po měsíci, nebo že ji z nějakých důvodů zapomene přidat úplně. Díky tomuto se zvyšuje počet zaindexovaných stránek a zvyšuje se tak pravděpodobnost nalezení a nabídnutí stránky potencionálním zákazníkům.

 

Pokud si nejste jisti, zda má Váš web takovýto soubor, nebo zda je tento soubor aktuální, kontaktujte nás. Naše firma soubor Sitemap zkontroluje a popřípadě připraví skript, který jeho generování zajistí.

 

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sitemap

https://support.google.com/webmasters/answer/156184?hl=cs